Cikkek a(z) Energia kategóriákból

Télen-nyáron jó idő: Ismerd meg a fűtésre is használható klímákat

Télen-nyáron jó idő: Ismerd meg a fűtésre is használható klímákat

Mindannyiunk számára fontos kérdés a házunk vagy lakásunk fűtésének megoldása. Egyre többen fordulnak a kedvezőbb, hatékonyabb fűtési formákhoz, hogy ezzel hosszú távon több pénzt spórolhassanak meg.   A modern fűtési formák egyike a légkondicionálókkal való fűtés, ami mostanában kezd minél inkább teret hódítani magának. Nézzük meg, hogy miért éri meg egy ilyen fűtési rendszer és hogy egyáltalán milyen elven működnek ezek.   Nem minden készülék alkalmas fűtésre, ám az úgynevezett… Tovább: Télen-nyáron jó idő: Ismerd meg a fűtésre is használható klímákat»

A bioetanol kandalló működése

A bioetanol kandalló működése

Mindig is a szerette volna a téli estéken otthonába varázsolni a lángok keltette hangulatot és melegséget? Sokan vagyunk így ezzel, ám sajnos tény, hogy nem minden lakás alkalmas arra, hogy kandallóval oldjuk meg a fűtést. Ez mostantól azonban nem így van, hiszen napjainkban már beszerezhetőek olyan kandallók, melyek füst nélkül üzemelnek, mégis melegítenek, sajátos látványukkal pedig megtöltik a helyiségeket. A bioetanol kandalló működése tulajdonképpen egyszerűbb, mint azt sokan hinnék. A… Tovább: A bioetanol kandalló működése»

Kémény nélküli fűtési lehetőségek: kazán, kandalló vagy kályha

Kémény nélküli fűtési lehetőségek: kazán, kandalló vagy kályha

A kandalló és kályha adta meleget, valamint a vele együtt járó páratlan hangulatot sokan szeretnék otthonukba varázsolni. De hogyan is oldható mindez meg olyan lakásokban, ahol nincs lehetőség a füst elvezetésére? Akkor nem keletkezik füst, ha egy bioetanolt égető kandallót használ a fűtési energia felszabadításához, ehhez pedig napjainkban már számos készüléket beszerezhet. Nem csak fűtési szempontok miatt, hanem a lakberendezés hangulatosabbá tétele érdekében is remek választásnak bizonyulnak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, bioetanollal működő készülékek.

A mű vagy az igazi kandalló a tuti?

A mű vagy az igazi kandalló a tuti?

A barátságos, meleg otthon képéhez sokan társítjuk a nappaliban található kandallót. A célnak megfelelően mű vagy igazi kandallót is választhatunk, és bár kétségtelenül szélesebb felhasználási területtel bírnak a modern kandallók, de a tűz ropogásához valójában semmi nem hasonlítható.

A kondenzációs gázkazán működési elve

A kondenzációs gázkazán működési elve

A környezettudatos gondolkodásmód a fűtési rendszerek kialakításakor is nagy szerephez jutnak. Bár hazánkban még gyerekcipőben jár a kondenzációs gázkazán használata, de a gázárak növekedésével várható, hogy a jövőben mind többen teszik majd le e módszer mellett voksukat. Az először Hollandiában használt készülékek kapcsán hazánkban is egyre gyakrabban érdeklődnek az iránt, hogyan működnek a hasonló kondenzációs gázkazánok.

A napfoltok hatása a Földre – meddig tart a márciusi tél?

A napfoltok hatása a Földre – meddig tart a márciusi tél?

A komoly hajnali mínuszok, a március végi hóhelyzet, és az ezzel összefüggésben levő közlekedési káosz sok bosszúságot okoznak a húsvéti hosszú hétvége előtt. Természetesen a kutatók figyelmét is felkeltette a téli hónapokban tapasztaltaknál is nagyobb megpróbáltatásokat okozó időjárás, a napfoltok hatása a Földre,  s a vizsgálatok során a klímaváltozás lehetősége is felmerült. 1650 és 1700 körül Földünkön igen hideg időjárás uralkodott, nem véletlen nevezik ezt az időszakot “kis jégkorszaknak”. Mielőtt… Tovább: A napfoltok hatása a Földre – meddig tart a márciusi tél?»

Geotermikus fűtés, a jövő megoldása

Geotermikus fűtés, a jövő megoldása

Bár még csak nyár vége van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony gyorsan beköszönthet a hűvös idő, amikor szükséges lesz a fűtés bekapcsolása. Sokakat már a gondolat is elrettent, hiszen az elmúlt években a gázárak egyre csak nőttek, és ez a jövőben sem várható másként. Nem jobb a helyzet a fával sem, így aki kazánnal igyekszik túlélni a zimankós teleket, annak is mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Némileg költségkímélőbb… Tovább: Geotermikus fűtés, a jövő megoldása»

Korszerűsítse fűtési rendszerét!

Korszerűsítse fűtési rendszerét!

Bár egyre többet hallani az energiatakarékos fűtési rendszerekről, a napkollektorokról, hazánkban ez a módszer mégsem elterjedt még, s egyes vélemények szerint  hatékonysága is megkérdőjelezhető lenne éghajlati viszonyainkat tekintve. Az elmúlt telek hihetetlenül magas fűtési költségeit tekintve azonban mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy a jövőben áttérjen otthonának másféle fűtésére. A gázárak folyamatos növekedésének fényében nyugodt szívvel állítható, hogy nem érdemes ezt a rendszert választani. A sokak által kedvelt fatüzeléses megoldás azonban… Tovább: Korszerűsítse fűtési rendszerét!»

Hatékony fűtési energia felhasználás: hőszigetelés

Hatékony fűtési energia felhasználás: hőszigetelés

A téli szezonban minden háztartásban megemelkednek a fűtési számlák. Mindegy hogy az adott otthon hogyan oldja meg a fűtést, legyen az gáz, villany, fa vagy valamilyen alternatív energia megoldás: a lényeg hogy ilyenkor kint hidegebb van mint egyébként és ez az otthon hőháztartására is kihat. A modern hőtérképes felderítés óta könnyebb kideríteni hogy mi is történik a ház melegével. Hiszen ez a módszer megmutatja hogy hol szökik a hő, azaz… Tovább: Hatékony fűtési energia felhasználás: hőszigetelés»

Elindult az FPI.hu figyelő portál!

Elindult az FPI.hu figyelő portál!

Elindult az FPI.hu figyelő portál! Folyamatos hírek és kommentárok a világ változatos témáiból! Oszd meg és kommentáld, illetve kérdezz ha valamire kíváncsi vagy!

FPI
2011