0

A kondenzációs gázkazán működési elve

A kondenzációs gázkazán működési elve

A környezettudatos gondolkodásmód a fűtési rendszerek kialakításakor is nagy szerephez jutnak. Bár hazánkban még gyerekcipőben jár a kondenzációs gázkazán használata, de a gázárak növekedésével várható, hogy a jövőben mind többen teszik majd le e módszer mellett voksukat. Az először Hollandiában használt készülékek kapcsán hazánkban is egyre gyakrabban érdeklődnek az iránt, hogyan működnek a hasonló kondenzációs gázkazánok.

De milyen alapelven is működnek ezek a készülékek, és miben rejlik az energiatakarékosságuk? Összehasonlítva a hagyományos gázkazánokkal, a kondenzációs típus esetében a füstgázban levő hőenergia is hasznosulni látszik. Ahelyett tehát, hogy a szabadba távozna a füstgáz, egy hőcserélő segítségével mintegy tíz százalékos hőenergia nyerhető még vissza.

A fűtési rendszerhez szükséges melegvíztároló tartály alkalmas arra – hőcserélő közbeiktatásával – , hogy minden további energiaráfordítás nélkül állítsa elő a melegvizet. Ez pedig napjainkban, amikor az energiaárak csillagászati méreteket öltenek, egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

A vízgőz felhasználása a melegítésben, fűtésben már korábban sem volt ismeretlen, de tény, hogy a technika jelenlegi fejlődésének köszönhetően egyre elérhetőbb áron juthat el a háztartásokba a módszer, és a kondenzációs gázkazán hamarosan hazánkban is széles körben elterjedté válik majd. Hosszú távú költségeinek csökkentése, az energiatakarékosság és a környezettudatosság érdekében mindenképpen érdemes elgondolkodnia azon, hogy e módszer mellett teszi le voksát akár építkezés, akár lakásfelújítás, vagy korszerűsítés kapcsán.

Iktatva: Energia

Írj most.

Küldés
FPI
2011