0

Kedvencünk, a sajt

Kedvencünk, a sajt

Tudta, hogy világszerte több mint négyezer féle sajtot készítenek? Franciaország például nem csak gyártás terén számít listavezetőnek, de fogyasztásban is jeleskedik, hiszen évente fejenként 22 kilogrammot fogyasztanak az országban. Ez a szám hazánkban még erős túlzással is csak négy kilogramm. Érdemes lenne pedig gyakrabban az asztalra tenni a tésztákhoz, egytálételekhez, levesekhez és sós süteményekhez is egyaránt alkalmas alapanyagot, hiszen a kalcium mellett egy sor értékes összetevővel bír.

Tápanyag-, és zsírtartalom szempontjából változó a felhozatal, de a kínálatban a diétázók is megtalálják a számukra ideális fajtákat. Legyen szó egy olaszos tésztaételról, a sokunk kedvencének számító pizzáról, salátákról, tepsiben sült finomságokról, vagy egyszerűen csak kedvenc borunk mellé történő falatozásról, a sajtok fogyasztásának számtalan módja ismeretes.

Az alapanyag emésztése egyébként még magas zsírtartalom esetében is könnyű, ugyanis az előállítás során már egyfajta előemésztés történik, így a benne levő fehérje a szervezet számára sokkal inkább hasznosítható. Vitaminok közül elsősorban a zsírban oldódóak találhatóak meg a sajtokban, így például a tej A-vitamin tartalmának nyolcvan százaléka a sajtban is megtalálható.

Nem csak az értékes összetevők miatt ajánlottak azonban a sajtok, hanem fenséges ízük, és a segítségükkel készíthető változatos ínyencségek miatt is. Legjobb, ha hetente többször is készít olyan ennivalókat, melyekhez sajtot használhat, ezzel a kulináris élvezetek mellett hozzájuttathatja szervezetét is a szükséges mikrotápanyagokhoz. Tészták, pizzák, szendvicsek, sült zöldségek és húsok- a variációk száma végtelen. Jó étvágyat!

Olvassa el a 7 finom sajt összeállítást a Friss Élelmiszer Kft interjúból!

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011