A kulináris élvezetek kedvelőinél gyakran kerülnek a sajtok az asztalra, melyek felhasználásával ízletes finomságok készíthetőek. Pizzafeltét, olaszos tésztaételek, sütőben sült rakott ételek, szendvicsek- csak néhány olyan népszerű ennivaló, melyek elképzelhetetlenek sajtok nélkül. De mégis melyik fajta mellett teszik le legtöbben voksukat? A Friss Élelmiszer Kft. gyűjtéséban most hét olyan sajtfélét veszünk sorra, amelyek megállják a helyüket, legyen szó a világ bármely tájékáról, bármely külföldi konyháról.
Már a 13-14. századból ránk maradt történelmi emlékek is tanúskodnak a Parmezán kedveltségéről, mely a minőségi sajtok királyaként is számontartott. A több éven át tartó érlelésnek köszönhetően gyakorlatilag bármeddig eltartható, és íze csak jobb lesz az évekkel. Tészták és pizzák, sőt, a diétás finomságok alapanyagát is képezi a Mozzarella, mely sós lében kerül a boltok polcaira.
A világhírű francia Camembert 1791 óta létezik, és szülőhazájában sokszor áfonyalekvárral fogyasztják. Hollandia legismertebb sajtfajtája a Gouda, a francia területek másik sajtkülönlegessége pedig a Rokfort. A Friss Élelmiszer Kft. információi szerit hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a francia márványsajt, melynek íze különösen dióval és fügével harmonizál kiválóan.
A jellegzetes piros kéreggel ellátott Edámi sajt mellett az angliai Cheddar is világszerte elterjedt, ízét pedig legtöbben a dióhoz hasonlítják. Az ünnepek közeledtével érdemes igazi sajtkülönlegességeket is kipróbálni a konyhában, melyek éppen úgy megállják a helyüket az ünnepi menü készítésekor, mint egy finom bor mellé.
Tisztelt Szerkesztők!
Jó lenne valami elérhető lista ezekről a boltokról.
A Friss Élelmiszer Kft nem osztotta ezt Önökkel?
Esetleg nem lehetne belinkelni, valahonnan?
Köszönettel:
sajtszerető tejesember