0

Egészséges a sajt, mégis keveset fogyasztunk belőle

Egészséges a sajt, mégis keveset fogyasztunk belőle

Arról, hogy hol készült az első sajt, eltérő nézetek ismeretesek, a tények azonban azt támasztják alá, hogy napjainkban egyértelműen Európában fogyasztják a legtöbb sajtot. Ebben élen jár Finnország, Svédország és Írország, hazánk azonban a mezőny végefelé kullog. Hasznos lenne pedig, ha többször kerülnének sajtos ételek az asztalra, hiszen a tejtermék számos értékes összetevővel szolgálja az egészség megőrzését. 

Az arab legenda szerint egy pásztor tejet szállított, amikor megszületett az első sajt, ugyanis mire célbaért, addigra valamiféle túrós morzsalék lett szállítmányából. Az egyiptomi ásatások is arra engednek következtetni, hogy már az ókorban is készítették és fogyasztották a napjainkban is népszerű élelmiszert.

A külföldi konyhák ismerői jól tudják, hogy a görög, a francia, a dán és a svéd konyha használja a legtöbbször a sajtot, ami pedig a gyártást illeti, a francia és a holland különlegességek számítanak a leginkább ismertnek. Hazánkban sajnos még mindig nem használjuk elégszer a többféle ízvilággal kapható finomságot, pedig rengeteg étel alapját képezi a sajt. A Friss Élelmiszer Kft felmérése szerint is itthon elsősorban az ismert ízekre van igény.

A kalcium mellett számos nyomelemet, cinket, foszfort is tartalmaznak a sajtok, a benne levő sótartalmat pedig a kálium semlegesíti, tehát nem kell attól tartani, hogy nagymértékben megnövelné a vérnyomást az alapanyag. Természetesen nem csak hasznosságuk, de fenséges ízük miatt is ajánlottak a sajtfélék, melyek közül sok borok mellé is kiválóan megállja a helyét.

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011