0

Van olyan gluténmentes tészta, amiből több mindent is süthet

Van olyan gluténmentes tészta, amiből több mindent is süthet

A gluténmentes étrendet követők rendszerint tisztában vannak azzal, hogy milyen alapanyagokat célszerű elkerülniük. Ezek között vezető helyet foglalnak el a glutént tartalmazó gabonafélék, amelyek bizony gyakran kedvenc ételeink készítéséhez nélkülözhetetlenek. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy a gluténmentes diétát követőknek le kell mondaniuk a pizzákról és a fenséges tésztaételekről, hasznos tudni, hogy igenis létezik alternatíva.

 

Érdemes az ilyen gluténmentes receptekkel is kísérletezni, melyeknek köszönhetően újfajta lehetőségek nyílnak meg a konyhában. A kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt és például a quinoa nagy népszerűségnek örvendenek az érintettek körében, így a belőlük készült lisztféléket is gond nélkül fel lehet használni a konyhában.

 

Ha hajlandóak vagyunk elrugaszkodni a hagyományos konyhai megoldásoktól, akkor gluténmentes lisztkeverékkel is mennyei tésztákat és pizzákat készíthetünk. Ezek azok a fogások ugyanis, amelyeket mindenki szeret, és nem szívesen mondanánk le róluk akkor sem, ha a glutént mindenképpen ki kell iktatnunk életünkből. A gluténmentes receptek alapján péksütemények is készíthetőek, így a reggeli szendvicskérdés is meg van oldva egy gluténmentes zsömlével, wrap segítségével.

 

A gluténmentesség egyébként egyre többeket érint. Sokan puffadással, hasmenéssel küzdenek csupán, és jó ideig nem is derül számukra fény arra, hogy mi állhat a háttérben. Mások esetében komolyabb felszívódási zavarok, rosszullétek, bőrgyógyászati panaszok is megjelennek, melyekből már korábban arra lehet következtetni, hogy bizony a gluténnel van probléma. Érdemes figyelni tehát testünk jelzéseit, és ha bebizonyosodik, hogy a gluténérzékenyek táborát erősítjük, akkor nem árt megreformálni a konyhában használatos alapanyagok listáját.

 

Ahelyett azonban, hogy azonnal a lemondásokra asszociálnánk, inkább lássuk meg azt a sokféle lehetőséget, amelyet így is kihasználhatunk a mennyei fogások elkészítéséhez. A tésztafélék és a pizzák, ha nem is hagyományos lisztből készülnek, de ízvilágukkal garantáltan elvarázsolnak majd. Válasszuk meg körültekintően a feltéteket és a szószokat is, és a gasztronómia így biztosan nem jár lemondásokkal. A gluténmentes alapanyagok minden korábbinál szélesebb választékban jelen vannak a piaci kínálatban, így alternatíva akad bőven.  

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011