0

Úticél: Zadar

Úticél: Zadar

Dalmácia egyik legszebben ragyogó ékköve Zadar, melyet régi magyar nevén Záraként is ismerhetünk. A város gazdag történelme, szép fekvése és változatos kulturális élete révén minden adott itt, amire szükség lehet egy kikapcsolódást és feltöltődést egyaránt garantáló nyaraláshoz. Zadarban júniustól augusztusig számos program csalogatja a turistákat.

Zadar szinte már az ősidők óta lakott település, melyet a 13. század elején a velenceiek vettek birtokba. Nyomaikat az építészetben is ott hagyták, az óváros számos pontján érezhető az itáliai hatás. Zadar többször került a Magyar Korona fennhatósága alá is, ezért történelme szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz. Látnivalóinak túlnyomó többsége olyan történelmi műemlék, melyeket érdemes meglátogatni a nyaralás során. A Szárazföldi és a Tengeri Kapu a középkorból maradtak fenn, amikor még a település egészét városfal vette körbe. Ezeknél is régebbi a Fórum, mely az i.e. 1. században épült. A templomok és a múzeumok szintén sok látnivalóval csábítanak. Ám aki inkább a városnéző sétára szavaz, annak Zadar főutcája, a Kalelarga a legjobb célpont. Ez a mindig nyüzsgő utca nyaranta különösen forgalmas. Két oldalát üzletek, kávézók és éttermek színesítik.

Zadarban a műemlékek mellett egészen új nevezetességeket is megnézhetünk. A Nap Emlékműve és a Tengeri Orgona már a modern kor alkotásai, melyek a város parti sétányán kaptak helyet. A Nap Emlékműve különösen este látványos, amikor a szivárvány összes színében pompázó fényeffektusokat bocsát ki.

Zadar környékén sziklás, aprókavicsos és homokos strandokat is találunk, melyek vize egytől egyig kifogástalan minőségű. A legnépszerűbbek Borik és Diklo. Akik kerülni szeretnék a tömeget, azok több csendes öböl közül is választhatnak.

Szerző: Horvátország Utazó

Iktatva: Utazás

Írj most.

Küldés
FPI
2011