1

Régi magyar nyomdák Budapesten

Régi magyar nyomdák Budapesten

Mint sok más esetben, így a nyomdászat története során is az első világháború hosszabb-rövidebb ideig gátakat emelt a fejlődés elé. Többek között ez abból is világosan látszik, hogy az 1900-as évek első tizennégy évében mind a szakemberek, mind a nyomdák száma megkétszereződött hazánkban. Amíg 1900-ban országos szinten 149 nyomda adott munkát 2310 munkásnak, addig 1914. nyarán már 287 nyomda működött hazánkban. A megkövetelt tapasztalat, és természetesen a használt eszközök azonban merőben mások voltak, nem úgy, mint a modern ofszet nyomdák esetében.

A háború időtartama alatt az abból adódó nyomdászati tevékenységnek tettek eleget elsősorban a budapesti és a vidéki nyomdák, majd szép lassan az volt tapasztalható, hogy kihalt az a nemzedék, akik még igazán értettek a mesterséghez, s így a budapesti nyomdák körében gyakori volt az egyesülés, így növekedett meg szerepe például az 1868-ban alapított Athenaeumnak, vagy az  1873-as Franklin-Társulatnak.

A főváros nagyobb nyomdáit említve természetesen nem maradhatnak el a korabeliek közül a Pesti Könyvnyomda rt., a Stephaneum rt., a Pallas rt., de például az 1887-ben alapított Werbőczy-nyomda sem.

Nyilvánvalóan a vidéki városok sem maradtak nyomda nélkül, hiszen az ország szinte minden pontján jelen voltak azok a szakemberek, akiknek a korabeli kiadványokat köszönhetjük. Az egri, kecskeméti, szegedi nyomdák például kiemelt figyelmet érdemelnek ilyen szempontból, de számos más is munkalehetőséget biztosított a területen tevékenykedőknek.

Iktatva: Vállalkozás

Egy hozzászólás "Régi magyar nyomdák Budapesten"

  1. Kohl Éva szerint:

    Végre egy hely, ahol “megemlítik” a Stephaneum Nyomdát. A Franklin Nyomdát a II.Világháborúban lebombázták, (Károlyi M. u és Ferenczy I. u sarkán,) és az 1948-as államosításkor a Stephaneum Nyomdát “átnevezték” Franklinra. A Kiscelli Múzeumban kb. 15 évvel ezelőtt volt egy kiállítás a magyar nyomdákról, ahol a Stephaneumot meg sem említették, pedig országos viszonylatban az első három nyomda közé tartozott. A nagyapám volt aki a műszaki tervezést az alapításkor végezte, majd fia, édesapám vezette egészen 1948-ig a nyomdát. Üdvözlettel Szné Kohl Éva

Írj most.

Küldés
FPI
2011