0

Néhány tanács, hogyan készülj fel egy állásinterjúra

Néhány tanács, hogyan készülj fel egy állásinterjúra

Egy állásinterjún a legnehezebb dolog, hogy saját magunkat kell eladni. De nem mindegy, hogyan. Most ahhoz adunk néhány tanácsot, hogyan készülj fel egy állásinterjúra.

Az állásinterjú már otthon, készülődéskor elkezdődik. Első lépése a megfelelő öltözet – férfiak öltönyben, nők kosztümben – kiválasztása. Jó tanács: ápoltan, tisztán, rendezett kinézettel érkezzünk az interjúra.

Fontos, hogy mindig pontosan érkezzünk a leendő munkahelyünkre, ne késsünk, inkább 5-10 perccel korábban érjünk oda. Ugyanilyen nagy jelentősége van az üdvözlésnek, a kézfogásnak, ami fontos, hogy szemkontaktussal együtt történjen. A szemkontaktus tartása az egész interjú során fontos, hiszen, aki kerüli az interjúztató tekintetét, mellé néz, az úgy hathat, hogy nem őszinte a jelentkező. Nem szabad „osonni” az irodába, feszengeni, hanem a kellő határozottsággal lépjünk be a helyiségbe és kényelmesen, egyenes testtartással foglaljunk helyet.

A beszélgetés során fontos, hogy lépjünk túl a bemagolt szófordulatokon (jó kommunikációs képesség, szeretek csoportban dolgozni, stb.), vagy gondoljuk tovább ezeket és hozzunk rá konkrét példát.

Aranyszabály, hogy sose bíráljuk a korábbi munkahelyet, kollégákat, mert abból az interjúztató azt is levonhatja, hogy a jelentkező konfliktuskereső, problémás, vagy összeférhetetlen. Inkább a munkahelyváltásra olyan okot hozzunk fel, mint például az újdonság, kihívásokra való igény, de mindenképpen olyan indokot fogalmazzunk meg, ami nem hangzik sértően.

Az interjú során nem szabad rögtön a fizetés kérdését felhozni, hiszen ez a leendő munkáltatónál visszatetszést válthat ki, várjuk meg, míg a HR munkatárs, vagy a cégvezető hozza fel a témát. Az interjún ne nagyzoljunk, mutassuk meg valós értékeinket.

HR-esek tanácsa: “Állásinterjún önmagunkat adjuk, de abból is a legjobbat”.

Iktatva: Állás

Írj most.

Küldés
FPI
2011