0

Nagyon nehéz volt az emelt matematika érettségi

Nagyon nehéz volt az emelt matematika érettségi

Várhatóan nem ismétlik meg az idei nagyon nehéz matematika érettségit. A vonatkozó jogszabályi háttéranyag részletesen szabályozza azt, hogy a tananyag egyes témakörei milyen arányban kell, hogy szerepet kapjanak az összeállított matematika érettségi esetében.

A témával kapcsolatban megszületett nyílt levél tartalma szerint a hallgatók által nyilvánvalóan nehezebbnek bélyegzett geometria, trigonometria és koordinátageometria az előírt 20 százalék helyett ugyanis 35-40 százalékát tette ki a feladatsornak, míg a sokak által könnyebbnek vélt statisztika a 15 százalékos arány helyett csak annak körülbelül felét tette ki a feladatsoron belül.

Az emelt szintű matematika érettségi feladatsorának megvizsgálásakor az Oktatási Hivatal úgy vélte, hogy nem sért jogszabályt a feladatsor összeállítása. Sőt, egészen természetes, hogy a vélemények eltérőek a nehézség szintjét illetően, hiszen mindig is volt, és lesz olyan, aki tűl nehéznek értékeli azt. A tételeket összeállító bizottság ráadásul a feladatokat több témakörbe is besorolhatónak véli, és sehol nem tapasztalható véleményük szerint a nyílt levélben megfogalmazott eltérés az előírtaktól.

A szakemberek szerint azért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, mert az összeállított feladatsor komplex tudást igényelt, és a feladatok is ennek megfelelően voltak kiválasztva. A könnyebbek mellett megtalálhatóak voltak azok a témakörök is, melyek a tanulóktól a témakör kitűnő átlátását követelték meg, ám ez semmiképpen nem bizonyul az elvártaknál nehezebbnek. Sőt, részpontszámok szerzésére még akkor is volt lehetőség, ha nem sikerült teljesen megoldani az adott feladatot.

 

Iktatva: Állás

Írj most.

Küldés
FPI
2011