0

Csak műtéttel kezelhető a szürkehályog?

Csak műtéttel kezelhető a szürkehályog?

A szürkehályog a látásra és vele együtt az életminőségre is jelentősen rányomja bélyegét. Nem véletlen, hogy az érintettek mihamarabb szeretnének túl lenni a tökéletes látást biztosító beavatkozáson. Talán nem újdonság a mai kor emberének, hogy az állami egészségügyben elképesztő várólisták vannak a területen, és már az orvosi vizsgálatra történő bejutás sem megy gyorsan. A magánegészségügy ezzel szemben várakozás nélkül teszi lehetővé a szükséges vizsgálatok elvégzését és a műtéti beavatkozás ütemezését.

A szürkehályoggal diagnosztizáltak gyakran érdeklődnek afelől, hogy kizárólag műtéttel lehetséges-e a kezelés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek különösen tartanak az olyan kényes területeken végzett műtéttől, mint amilyen a szem is. Aki azonban már érezte, mennyi kellemetlenséggel jár a szürkehályog, úgy van vele, hogy biztos kezekben szeretné gyorsan letudni az egészet.

Milyen tünetek utalnak arra, hogy talán Ön is érintett? A rossz éjszakai látással sokan szembesülnek, ám ez önmagában még nem jelenti azt, hogy műtéti korrigálásra van szükség. Ha azonban homályos látással, elhalványuló színekkel társul a tünet, akkor szinte biztos, hogy szürkehályogról van szó. További jellemző, hogy a napfény vagy a lámpák fénye túlságosan erősnek bizonyul, és figyelmeztető jel az is, ha a szemüveg vagy a kontaktlencse dioptritáját gyakran kell változtatni. Ezek a tünetek természetesen egyéb szembetegségre is utalhatnak, de együttesen nagy az esélye annak, hogy tényleg szürkehályog műtét válik aktuálissá. Biztosan szakember mondhat, ezért érdemes időben szemész szakorvoshoz fordulni– akár a magánegészségügy keretein belül. Ennek a fontosságát a drnagymihaly.hu weboldalon is kihangsúlyozzák.

A műlencse beültetésével történő műtét fájdalommentesen zajlik, és mindössze 10 percet vesz igénybe. A látás már a műtétet követően jelentősen javul, ám egy ideig még fényérzékeny lehet a szem, valamint fontos, hogy kerüljük ilyenkor a fizikai megerőltetést.

Mivel a szürkehályog esetében már nem csupán a gyenge látásról van szó, ami egyébként szemüveggel, kontaktlencsével korrigálható lenne, ezért érdemes tudni, hogy a végleges megoldás mindenképpen a műtét lesz.  

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011