0

Miért éri meg az online számlázás?

Miért éri meg az online számlázás?

Az online számlázás egy modern, környezettudatos megoldás, mely sokkal kevesebb kockázattal jár, mint a régi, kézi számlázás, és emellett nem csak a cégek javát szolgálja, hanem a NAV ellenőrzési munkáját is megkönnyíti. A jogi kritériumoknak megfelelni kívánó adózóknak a lehető legelőnyösebb választás az online számlázás, a NAV számára pedig azért előnyös, mert ezzel a módszerrel könnyebb számukra az adócsalások leleplezése.

Az online számlázás elsődleges előnye, hogy a kiállított számlákról valós idejű adatok érkeznek a NAV-hoz, a nagy mennyiségű számlaadatok elérhetőek, azaz lekérdezhetőek mind a számlabefogadó, mind pedig a számlakibocsájtó számára.

A cégek számára egyszerre pénz és időtakarékos megoldást az online számlázás, mivel pusztán annyi a dolguk, hogy feltöltik a számlaadataikat az adatbázisba, ahonnan a szolgáltatás a megadott kritériumok szerint leszedi és feldolgozza azokat, még a könyveléssel is összevonja az adatokat. Majd a kész elektronikus számlát továbbítja a NAV-nak. Pénzt spórolhatnak meg az adózók azzal, hogy sem a nyomtatásra, sem a papírra, sem a posta költségeire nem kell kiadniuk, emellett a hibás számlázás kockázata is csökken, melynek eredményeképp nem kell birságra számítaniuk.

Emellett környezetbarát váltásnak is minősül az online számlázás, mivel az elektronikus adminisztráció lévén csökken a papírfelhasználás, ezzel együtt pedig a fakitermelés is.

Tulajdonképpen az adózó egyetlen gondja, hogy utólag ellenőrizze a kész számlát, mivel ha abba valamilyen hiba csúszna, őt terheli a felelősség. Azonban még így is kevesebb a hibalehetőség, mintha a kézi számlázás módszerével élnének.

Azért is jelent könnyebbséget az online számlázás, mivel 2018.07.01-től azon áfás számlák esetében, ahol az áfa meghaladja a 100 000 forintot, az adózó köteles lesz feltölteni 5 napon belül a számláit a NAV oldalára.  Kézi számlázás esetében ez egy külön feladat lesz: egyesével kell feltöltögetni a számlákat időre… az online számlázást választóknak azonban csak olyan számlázó programot kell választaniuk, mely már idomult az új jogszabályhoz, és elküldi magától a szükséges adatokat.

Iktatva: Vállalkozás

Írj most.

Küldés
FPI
2011