0

Hogyan válasszunk téli gumit – téli gumi teszt

Hogyan válasszunk téli gumit – téli gumi teszt

Amikor végre beláttuk, hogy szükségünk van a téli gumira, és rászántuk magunkat a vásárlásra akkor jó esetben még időben vagyunk, és van miből választani a gumisok téli gumi készletéből, rossz esetben már elkéstünk és nem marad más, mint valami noname abroncs a hipermarketből. Az autós oldalakon szereplő téli gumitesztek nagyban megkönnyítik a választásunkat, olvassuk át ezeket alaposan.

Mi baj a noname abroncsokkal?

Téli gumi ez is ,meg az is, akkor mindegy mit veszünk, nem? Hát nem. Aki elolvassa az évente elvégzett független szervezetek által készített gumitesztek eredményeit, az tudja, hogy nagyon nem így van. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy névtelen gumigyártó olyan abronccsal álljon elő, ami akár csak megfelelt minősítést is el tudjon érni egy hiteles, mondjuk egy ADAC téli gumi teszten. Általában egy nem ajánlott minősítéssel lesznek gazdagabbak az ismeretlen sosem halott nevű gyártók abroncsai, ami persze lehetne akár szimpla marketingfogás is, de hisszük, hogy nem az.

Vegyük a legdrágábbat?

Nos, ezt sem lehet így kijelenteni, mert a prémium márkák leginkább promózott abroncsai általában jó, vagy kiváló eredményeket szoktak elérni, nem kell feltétlenül a legmagasabb árkategóriához ragaszkodni, mert sokszor ár/érték arányban lényegesen jobb választásunk lehet. Amikor a legnevesebb gyártók legdrágább abroncsait nézzük, sajnos észre kell vennünk, hogy gyakran túlárazottak, és sokan inkább presztízsként fogják fel a megvásárlásukat, mert jobban mutat a drága autón, mint egy középkategóriás gumiabroncs.

Arany középút

Természetesen igazodjunk a pénztárcánk adta lehetőségekhez, de amellett igyekezzünk a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező abroncsok közül választani. Tájékozódjunk a gumitesztek eredményeiről, ahol egy-egy abroncs esetében részletes leírást kapunk minden fontos tulajdonságairól, ami számunkra fontos lehet.

ADAC a mérvadó

A legelismertebb az ADAC téli gumi tesztje, amire minden évben sort kerít a német szervezet, még az ősz elején. Az ADAC gumiteszt során vizsgálják a téli gumik viselkedését száraz, nedves, havas és jeges úton egyaránt, de mérik a zajszintet, az üzemanyag takarékosságot, és a kopásállóságot is. Mindezek figyelembevételével biztosan közelebb leszünk a megfelelő abroncs kiválasztásához.

Iktatva: Autó

Írj most.

Küldés
FPI
2011