0

Gránátalma hatása: fogyókúra télire

Gránátalma hatása: fogyókúra télire

A gránátalma, ez az elsőre kicsit furcsa, kemény héjú gyümölcs az európai és közel-keleti kultúrákban már évezredek óta nagy népszerűségnek örvend, a Bibliában is sokszor említik. Húsának, levének különleges gyógyító hatást is tulajdonítottak: gazdagság és a bőség és termékenység szimbóluma is. Újabban a fogyókúrázók is felfedezték maguknak, nem ok nélkül.
A szupermarketek egzotikus gyümölcs polcán találkozhatunk vele ilyentájt, késő ősszel, de fontos tudni, hogy meleg, déli fekvésű, napos kertekben is megteremhet. Például Budapesten, Zugló egyik falakkal védett kertjében és Pécsett is termő gránátalmafát láttunk. Igénye hasonló a fügefáéhoz.

Mi a gránátalma hatása fogyókúrára?

Igen magas a vitamin és az antioxidáns tartalma, így a fogyókúra során nem fog éhezni a szervezetünk, ha minden nap egy gránátalmát is beiktatunk az étrendünk mellé. Fokozza az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést és serkenti a szervezet méregtelenítési folyamatait. A gránátalma magjai és magas rosttartalma jót tesz a bélműködésnek, szóval egy igazi csodanövény!

De vajon hogyan érdemes nekikezdeni a fogyasztásának?

Mindig ép, fényes héjú gránátalmát keressünk, a fehéresebb héjú az édeskésebb, ha közvetlenül ennénk. Ne cukrozzuk, és ne tároljuk túl hosszan a hűtőben. Enyhén édeskés-savanykás húsú belső magvas bogyói közvetlenül kikanalazva, de akár salátára morzsolva is fogyaszthatók. Ha gránátalma üdítőitalt szeretnénk készíteni, akkor a bogyócskákat érdemes összetörni és vízzel leönteni. Hagyjuk állni pár órát, szűrjük le és egész nap kortyolgassuk. Csökkent az éhségérzetet, növeli a vitalitást.
Lehet kapni gránátalma szörpöt (granedin szirup) is, ami szintén magában hordozhatja a jótékony hatást, de ennek nagyon magas a cukortartalma többnyire, így diétázóknak nem javasoljuk, viszont a koktélkeverés kiváló alapanyaga.

Mitől különleges még a gránátalma?

A gránátalmában található egy különleges növényi ösztron hormon, ami a nők számára segít a jobb kedély megtartásához, a csontritkulás megelőzéséhez, és az immunerősítés folyamatához. Fogyókúra mellé fogyasztva segít a szervezet egyensúlyának megtartásához. Egyes régi írások szerint a gránátalma a női termékenységet is fokozza. Próbáld ki ezt a különleges gyümölcsöt akár fogyókúrázol, akár nem, és élvezd azt a különleges ízt és erősítő hatást, amit már a történelem során annyian. A gránátalma ma is az egyik leghíresebb és legfinomabb gyümölcs-különlegesség!

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011