2

Életbiztosítási szerződés kedvezményezett: jogi háttér

Életbiztosítási szerződés kedvezményezett: jogi háttér

Az emberi élet egyik mozgatórugója a biztonságra való törekvés, legyen szó akár az egzisztenciális biztonságról, akár szeretteinkről való gondoskodásról. A kettő a jog szempontjából gyakran találkozik az életbiztosítási szerződés területén. A biztosító arra vállal kötelezettséget a szerződő féllel szemben, hogy a biztosításban szereplő összeget bizonyos esemény bekövetkeztekor kifizeti a szerződés kedvezményezettjének részére.

A jogi szaknyelv biztosítási eseménynek nevezi ezt az időpontot,mely leggyakrabban a biztosított személy halála. Viszont az is előfordul, hogy a szerződésben foglaltak szerint más eseménytől teszik függővé a biztosítási összeg kifizetését. Ez lehet bizonyos kor elérése, vagy egyéb más olyan történés, melyet a szerződő fél fontosnak tart életében.

A szerződési jog területén szokványosnak mondható kétalanyú szerződésekkel szemben az életbiztosítási szerződés esetében megjelenik tehát egy harmadik fél is, a kedvezményezett. A jogi formák sokszínűségére és a szerződések időnként előforduló tetszőleges tartalmára tekintettel azonban az sem kizárt, hogy az életbiztosítási szerződésben nem történik meg kedvezményezett megjelölése. Ilyenkor a biztosított örököse gyakorolhatja jogait a biztosítóval szemben.

Az emberi leleményesség gyakran határtalan, ha anyagi előnyökhöz jutásról van szó, ezért is előfordulhat, hogy olyan információ jut a biztosító tudomására, mely jelentősen befolyásolja a szerződés megkötésének indokoltságát. A biztosítási összeg kifizetése bizonyos esetekben meghiúsul, ennek egyik filmekből is jól ismert, klasszikus példája, amikor a kedvezményezett szándékos magatartásával járul hozzá a biztosított halálához.

Iktatva: Biztosítás

2 hozzászólás "Életbiztosítási szerződés kedvezményezett: jogi háttér"

 1. Csorba Tamás szerint:

  Édesapám meghalt a múlt hónapban.Életbiztosításának kedvezményezettje a barátnője(nem élettárs).Én mint jogos örököse mit tehetek,hogy ne Ő kapja meg a biztosítás összegét?
  Vagy legalábbis ne a teljes összeget?Elperelhetem bírósági úton tőle?
  Válaszát előre is köszönöm.

 2. Csorba Tamás szerint:

  Tiszteletem!

  Még mindig bízom a válaszában.Köszönöm.

Írj most.

Küldés
FPI
2011