5

Angol ablak, más néven tolóablak vagy emelőablak

Angol ablak, más néven tolóablak vagy emelőablak

A toló- és emelőablakokat amerikai vagy angol ablakoknak is szokták nevezni, hiszen az angolszász területekre jellemzőek leginkább, innen terjedtek el és szereznek maguknak világszerte egyre nagyobb népszerűséget. A tolóablakok és emelőablakok egyrészt esztétikailag nyújtanak egészen más látványt, mint a nálunk megszokott, hagyományos ablakok, másrészt gyakorlati előnnyel is rendelkeznek.

Legnagyobb pozitívumuk, hogy roppant helytakarékosak, így minden olyan otthonba vagy helyiségbe javasoltak, ahol a szűkös tér folytán sokat számít, hogy kiküszöböljük az ablakszárnyak nyitásából adódó helyveszteséget. Az emelő- és tolóablakok összes helyigénye annyi, amennyit maga a falba illesztett üvegfelület tesz ki.

A tolóablakokat oldalra húzva nyithatjuk és zárhatjuk. Mivel nincsenek előre beszabályozott fokozatok, így tetszőleges mértékig nyithatjuk az ablakokat, mivel azok az ablaktokban teljesen szabadon mozoghatnak. A két tolópaneles ablakoknál mindkét panel mozgatható, míg a hárompanelesek esetében a középső rögzített és csak a két szélsőt tolhatjuk el oldalirányba.

Az emelőablakokat függőleges irányban nyithatjuk, zárhatjuk. Ezeknél is létezik egy és két tolópaneles változat, az utóbbinál mindkét ablakot tudjuk mozgatni. Anyagukat tekintve műanyagból, alumíniumból és fából készítik őket. Hogy milyen formájú toló- vagy emelőablakot szeretnénk, annak ma már csak fantáziánk szabhat határokat.

Iktatva: Ingatlan

5 hozzászólás "Angol ablak, más néven tolóablak vagy emelőablak"

  1. Virág Andi szerint:

    Egy db felfelé tolható 120×90 -es ablakra lenne szükségem, de nem fehér színben.Hol tudnék ilyet beszerezni?
    Virágné

Írj most.

Küldés
FPI
2011