0

A hasnyálmirigy gyulladás lényegéről

A hasnyálmirigy gyulladás lényegéről

Emésztőrendszeri megbetegedéseink közül az egyik leggyakoribb a hasnyálmirigy gyulladása. Súlyosságát tekintve személyenként nagyon eltérő lehet a kiváltó okok és az egyén egészségi állapotának függvényeként, s akár a sebészeti beavatkozás lehetősége sem elvetendő. Amikor a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedéséről beszélünk, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy az ott termelődő enzimek már a szerven belül aktív működésbe lépnek, mely gyulladásos reakciót vált ki.

Honnan veheti észre, hogy hasnyálmirigy problémái vannak? Elsősorban a köldök tájékán jelentkező fájdalom, mely rendszerint a hátba sugárzik. Ehhez társulhat hányinger vagy hányás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a  betegség gyakran jelentkezik zsírban gazdag étkezések vagy jelentős alkoholfogyasztást követően.

Az epekövesség valamint az alkoholizmus minősülnek a leggyakoribb kiváltó okoknak. Az előbbi elsősorban azért, mert ha az epekő elakad a vezetékben, az meggátolhatja a hasnyál megfelelő ürülését. Utóbbi pedig a zsíros étkezéssel és az alkohol károsító hatásával hozható kapcsolatba. Egyes rákellenes gyógyszerek szedése is kiválthatja a megbetegedést, valamint a hasat ért ütés, trauma.

Laboratóriumi vizsgálat során a vérben található enzimek szintje utalhat hasnyálmirigy gyulladásra, ám ezt egyéb vizsgálatokkal, röntgennel, ultrahanggal vagy CT-vel is szükséges megerősíteni. A kezelés fontos lépcsőfoka a diéta, vagy akár az ennél szigorúbb szilárd táplálék megvonás és a bőséges folyadékfogyasztás, melynek lényegi részét képezik a gyógyteák. A felépülést követően pedig a zsírszegény, vagy teljesen zsírmentes táplálkozásra való átszokás is rendkívül fontos.

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011