0

Napi folyadékbevitel nyáron

Napi folyadékbevitel nyáron

A nyári hónapokban nem csak az étkezési szokások változnak meg, de sokkal több folyadékra is van szüksége a szervezetnek. Míg a marhapörkölt helyett inkább fogyasztanánk egy hűsítő gyümölcslevest némi salátával, addig a kakaó és a forralt bor helyett is jobban kívánjuk az ásványvizet, a gyümölcsleveket. Ezzel nincs is baj, ami azonban rendkívül fontos, az az elfogyasztott folyadék mennyiségére való odafigyelés.

Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akik csak  akkor nyúlnak a vizespohárért, ha már szomjasak, akkor ezen célszerű mihamarabb változtatnia. A szomjúság a szervezet vészreakciója, ne várja meg, míg bekövetkezik! A napi folyadékbevitel nyáron elérheti az akár 5 litert is a testsúly és a fizikai aktivitás függvényében. 

Miért ilyen fontos az elegendő napi folyadékbevitel nyáron? A szervezet ion-, és vízháztartásának felborulása fejfájást, szédülést, koncentrációs zavarokat, izomrángást, szívproblémákat okozhat, hogy a vérnyomás eséséről már ne is beszéljünk. Ezek a tünetek döntően képesek befolyásolni közérzetünket, és ezáltal a napi teljesítményt is.

S hogy miből álljon a napi folyadékbevitel nyáron? A kávézások számát javasolt csökkenteni, és az esti koktélozás helyett is inkább az ásványvíz, az alkohol-, és cukormentes koktélok, vagy a frissen facsart levek a javasoltak. Gyógyteát szintén szárító hatása miatt mértékkel fogyasszon, és érdemes lédús gyümölcsökkel kiegészítenie az étkezéseket, melyek ráadásul értékes vitaminokkal is feltöltik majd szervezetét.

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011