0

Led szalag előnyei

Led szalag előnyei

A led világítás előnyeiről már sokat hallhattunk. Ki ne szeretne rendkívül alacsony fogyasztású világítást úgy, hogy akár 80%-kal kevesebb pénzt kell fordítania villanyszámlájára. Ki ne szeretné, ha az energiaspórolás nem menne a fényerő rovására és a megszokott fényárban úszna lakása. Ki mondana le egy olyan világításról, amire több mint 10 évig nem kell költeni, mert az egyszeri befektetés hosszú ideig megbízható és változatlan minőségben szolgálja.

A led lámpa felkapcsolás után azonnal maximális fényt ad, nem vibrál, a legkisebb a hőleadása és működése során nincs se UV-, se infravörös sugárzás. A led lámpák kínálatából kitűnik a led szalag, ami mindezeken felül flexibilis kialakításának és könnyű felragaszthatóságának köszönhetően rendkívül sokoldalúan felhasználható.

Ha már meg van a terv, hogy led szalagot vásárolunk, akkor sokakat elriaszt a gazdag kínálat. De mit is kell végiggondolnunk vásárlás előtt? Milyen helyiségbe szeretnénk felszerelni a led szalagot, jelentős-e itt a por- és/vagy a páratartalom? Mekkora fényerőre van szükségünk, hangulat-, kiegészítő vagy főfény elérése a cél? Hány centiméter led szalag felszerelését tervezzük? Van-e hely a tápegység elhelyezésére?

Poros, párás helyiségbe ( pl.: konyha, fürdőszoba, stb. ) szilikonborítású ledszalag (minimum IP65-ös érintésvédelmi besorolású) kell, ami igény esetén nedves ruhával áttörölhető. Egyéb beltéri helyiségben nem szükséges, hogy a ledeket szilikon borítsa (IP20), természetesen ilyenkor a ledszalag nem tisztítható.

A ledszalag fényerejét a méterenként megadott lumen érték mutatja. 360-450 l/m fényű led szalag kitűnő dekorációs világításnak, míg a 720-900l/m fényű kiegészítő- és akár fővilágítást is kiválthat. Már egyre több helyen beszerezhető a fővilágításként tökéletesen helyt álló SMD5630-as vagy SMD7020-as led szalag, amely méterenként már 1800 lumenre képes. Természetesen ez egy leegyszerűsített képlet, hiszen más szempontok is meghatározóak a világítás megtervezésekor, mint például helyiség alapterülete, belmagassága, a bejutó természetes fény mennyisége, stb.

Ha pont egész méter led szalagra van szükségünk, akkor érdemes megismerkedni a méterenként darabolható 230V-os led szalaggal, ami kedvezőbb árfekvése miatt jó választás, bár hátoldalán nincs ragasztócsík. A 230V-os ledszalag működéséhez tápegység sem szükséges csak egy apró méretű vezérlő, ami egyik oldalról egy egyszerű mozdulattal a ledszalaghoz csatlakoztatható, míg a másik felét csak a konnektorba kell dugni.

Iktatva: Elektronika

Írj most.

Küldés
FPI
2011