0

Hogyan válasszunk életbiztosítást?

Hogyan válasszunk életbiztosítást?

Rengeteg hazai biztosító kínál számunkra különböző életbiztosítási ajánlatokat. Érdemes tehát komolyan megfontolnunk, hogy mi alapján döntünk egy adott biztosítótársaság vagy életbiztosítás mellett. Mindenképpen alaposan tájékozódjunk, illetve szükség esetén vegyünk igénybe életbiztosítási tanácsadót is, mert így elkerülhetjük azt, hogy meggondolatlanságunk áldozatává váljunk. Nézzünk meg most néhány hasznos tanácsot a megfelelő életbiztosítási szerződés kiválasztásához:

  • Elsőként mérjük fel elvárásainkat az életbiztosítással szemben. Életbiztosítást köthetünk saját egészségünk vagy testi épségünk bebiztosítása érdekében, de azért is, hogy öngondoskodási lehetőséghez jussunk.
  • Döntsük el magunkban, hogy legfőképpen arra törekszünk-e, hogy saját életünket bebiztosítsuk, hiszen akkor a kockázati életbiztosítás jelenthet optimális megoldást számunkra. Ha a biztosítási időszak lejáratakor is szeretnénk pénzhez jutni, akkor a vegyes életbiztosítást választhatjuk,de befektetéssel egybekötve, már a unit-linked életbiztosítások közül is csemegézhetünk.
  • Tájékozódjunk a biztosító piaci helyzetéről, és a mögöttes befektetései múltbéli teljesítményéről is.
  • Nem elhanyagolható tényező az, hogy pénztárcánk milyen mértékű díjvállalást enged meg. Ne vállaljuk túl magunkat, de indokolt az is, hogy a biztosítási összeg kellő mértékű fedezetet nyújtson egy esetleges tragédia bekövetkezte után. Anyagi helyzetünk függvényében emellett érdekessé válhat, hogy az életbiztosítás lejárati összegére egy összegben, vagy járadékos formában tartunk majd igényt.
  • Nem szabad, hogy döntésünket kizárólag érzelmeink befolyásolják. Ez azt jelenti, hogy azért, mert a szomszéd ajánlott egy kedvező életbiztosítási formát, nincs garancia arra, hogy az lesz a testhezálló számunkra. Lehet szimpatikus az üzletkötő, aki az adott életbiztosítási terméket kínálja, de így könnyen elfogulttá is válhatunk. Gondoljunk arra, hogy a saját és családunk jövője a tét.
  • A meglepetések elkerülése végett tudjuk meg, hogy pontosan mire is terjed ki az életbiztosítás területi hatálya. Ez lehet Magyarország, az Európai Unió, vagy akár az egész világ is.
  • Klasszikus életbiztosítás kapcsán fontos kérdés lehet, hogy milyen mértékű a várakozási idő. A várakozási idő maga azt jelenti, hogy a biztosító egyes kockázatokat csak bizonyos idő elteltével vállal be. Erre mindenképpen figyeljünk oda, hiszen életbiztosításunk is csak ezen időtáv után válik teljes értékűvé.
  • Tudjuk meg azt is, hogy az életbiztosítás tartalmaz-e kizárásokat. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy egyes kockázatokat a biztosító kizár a biztosítási fedezetből. Így, ha ezek egyike bekövetkezik, akkor az életbiztosítás térítést sem nyújt. Tehát a biztosító azt vállalja, hogy minden kockázatra fizet, kivéve azokra nem, amelyek a kizárásban szerepelnek. A szerződés megkötése előtt tehát tájékozódjunk a kizárásokról is.

Általánosságban elmondható tehát, hogy az életbiztosítást minél fiatalabb korban megkötjük, annál olcsóbb lesz számunkra. Emellett a díjak csökkenésével számolhatunk csoportos szerződéskötés esetén is. A legfontosabb az, hogy az életbiztosítás szerződési feltételeit részletesen tanulmányozzunk. Minden részletet magyaráztassunk el, illetve ha valami nem világos számunkra, független pénzügyi szakemberek véleményét is bátran kikérhetjük.

Iktatva: Biztosítás

Írj most.

Küldés
FPI
2011