0

Gombás láb kezelése

Gombás láb kezelése

A lábgomba nagyon gyakori bőrbetegség, könnyen össze lehet szedni a gombás fertőzést akár közös használatú helyeken, uszodában, de aki erre különösen hajlamos, az szinte észrevétlenül bárhol. A lábgombás megbetegedéshez általában több ok együttes megléte szükséges. Először is a bőrt védő savköpenynek meg kell gyengülnie, hogy a gomba megtelepedhessen. Ezt okozhatják a túlzottan szárító hatású kozmetikumok vagy műszálas, rosszul szellőző harisnyák, cipők, de a diabétesz és más betegség is. A gombás láb kezelése összetett feladat.

A lábgombás fertőzésre való hajlamról orvosok kimutatták, hogy van benne örökletes tényező, tehát, akinek a családtagjai között előfordult, annál a sokkal nagyobb az esély. Az örökletes tényezőkön túl a személyi higiéné és az immunrendszer állapota is döntő.
Télen, amikor már a vitaminhiány megteszi a magáét és a meleg, műszálas csizmákban járunk egész nap, akkor jön el a lábgombák igazi szezonja, a közhiedelemmel ellentétben, akik a strandra gondolnak, mint fő forrásra. De figyelem, háziállatoktól is kapható gombás fertőzés!

Kiket érint a legjobban a lábgomba problémája?

A gombás láb gyakori az óvodai, iskolai közösségekben, ahol sok gyerek van együtt, tanuszodákban. A kisgyerekek immunrendszere és bőre gyengébb, mint a felnőtteké. De nem csak ők:

A gombás láb kezelése nagy probléma a cukorbetegek esetében, a diabétesz megháromszorozza a lábgomba, és a körömgomba kialakulásának esélyét. A diabéteszesek számára így létfontosságú a gombás láb megfelelő ápolása és kezelése, így fontos a jó diagnózis.

Az, hogy mi okozza a kipirosodást és a viszketést a lábon, azt orvosnak kell eldöntenie, és a kezelést, gyógyszerelést is ő határozza meg. Házilagos módszerekkel nem érdemes kísérletezni, bár a szaliciles krémek, pakolások a népi gyógyászatban kedveltek. Így, ha arra Ön gyanakszik, hogy lábgombája van, vagy esetleg ekcémája, azt mindenképp mutassa meg bőrgyógyásznak.
Összességében elmondható, hogy a gombás láb kezelése nem egyszerű feladat, gyakran évekig tartó küzdelem is lehet belőle. Vigyázzunk arra, hogy mezítláb nem mászkáljunk közös helységekben és lehetőleg tartsuk mindig szárazon a lábunkat. Itt nem csak a fürdés utáni alapos megtörlésre gondolunk, de a műbőr cipőbe, csizmába belefülledt láb is remek talaj a lábgombák számára. Használjunk antiszeptikus hintőporokat.

Akinek izzadékony a lába, ne járjon mezítláb a cipőjében, hordjon nedvszívó anyagból, pamut-, vagy újabban bambusz-zoknit. Kaphatók gyógynövény kivonattal átitatott speciális gombás láb kezelését kiegészítő gyógyzoknik, de az ezüstszállal átszőtt zoknik is csökkentik a fertőzést, sőt, akár el is pusztíthatják a lábgombákat. Az ezüst szál nem látható, nem csillog, így férfizokniba is teszik.

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011