0

Az internet használatának veszélyei: hackertámadások és kiberbűnözés

Az internet használatának veszélyei: hackertámadások és kiberbűnözés

Szinte nincs olyan nap, hogy a hírportálokon ne találnánk aktualitásokat a hacker csoportok tevékenységével kapcsolatban. Az IT biztonsággal foglalkozó cégek előrejelzései is arról számolnak be, hogy a kibertámadások egyre gyakoribbá válnak a jövőben, és nem csak a nagyvállalatok és kormányzati szervek, bankok számíthatnak incidensekre, hanem a kis-, és középvállalatok is, ahonnan elsősorban gyártási leírások, szellemi termékek eltulajdonítására lesznek példák.

Az internet használatának veszélyei azonban nem állnak meg a szervezetek szintjén, hiszen magánemberként sincsenek adataink biztonságban. A szoftverek sérülékenysége mellett leggyakrabban az emberi kíváncsiság és a hozzáértés hiánya tehetők felelőssé azért, ha illetéktelenek kezdenek el garázdálkodni gépünkön.

A kéretlen, ám kétségtelenül figyelemfelkeltő e-mail-ek, valamint a magukat ismert weboldalak hírleveleinek álcázó üzenetek szintén az internet használatának veszélyei közé tartoznak. Az ezekben található linkekre kattintva, vagy a csatolt mellékleteket megnyitva olyan kémprogramok települhetnek gépünkre, amelyek azután rejtve futnak, és hozzáférést engednek fájljainkhoz, sőt, begépelt jelszavainkon keresztül akár bankszámlánkhoz is.

Bár kétségtelen, hogy a kapcsolattartás, a munka, a szoltáltatások iránti érdeklődés, vagy a vásárlás során számos előnnyel bír a világháló, nem is beszélve arról az információmennyiségről, melyhez otthonunk kényelmében juthatunk hozzá, de tény, hogy az internet használatának veszélyei mindannyiunkat fenyegetnek, ezért érdemes nyitott szemmel járni a világban, és az IT biztonság kérdéseit sem elhanyagolni aktív netezőként. 

Iktatva: Internet

Írj most.

Küldés
FPI
2011