0

Amikor valami nem stimmel, az szívinfarktus is lehet!

Amikor valami nem stimmel, az szívinfarktus is lehet!

A szívinfarktusnak számtalan klasszikus árulkodó jele van, így az infarktus tünetei férfiaknál is korán felfedezhetők. Ezek a tünetek a következők:

  • amennyiben 5 percen keresztül nyomást vagy szorítást, fájdalmat érzünk a mellkas közepén.
  • mind a kettő felső végtag és a nyak valamint az arc és a váll irányába folyamatosan szétterjedő fájdalom
  • verejtékezés, fáradékonyság és kifulladás
  • szédülés és ájulás
  • hányás vagy émelygés

Gyomorrontás is megtévesztő lehet, hiszen sokszor rendetlenkedik a gyomrunk. Ilyenkor általában csak egyet legyintünk és folytatjuk tovább a napunkat. A hastáji kellemetlenséget azonban infarktus is okozhatja. A rendszeresen vissza-vissza térő gyomorpanaszok helyett azonban éles és szúró fájdalmat érzünk, és ha megérintjük az érzékeny területet, akkor tompa fájdalmat érzünk csak. Emellett ez lehet gyomorégés és hányás is. Ha savlekötőt veszünk be, az nem enyhíti ezt a fájdalmat és ez a fájdalom egyéb más testrészekbe is képes átsugározni.

Az arcba sugárzó fájdalom is intő jel, hiszen az áll bal vagy mindkét oldalán megjelenhet. Egészen a nyakig terjedhet a fájdalom. A felső végtagok és a vállak fájdalma is jelzés értékű lehet. Általában a fájdalom először a test bal oldalán jelentkezik. A végtag elnehezedhet, majd a fájdalom átterjedhet a jobb oldalra is. Olyankor egy infarktusos beteg izomlázat is érzékelhet. A karon általában a belső oldalon okoz fájdalmat és a csukóig majd akár az ujjhegyekig is terjedhet. Egy már megszokott erőkifejtés során az infarktust jelzi a kifulladás. A nehézlégzés és a levegőhiány még a pihenés mellett is fent marad, és nem múlik el. Sokszor az idős emberek ezt figyelmen kívül is hagyják, hiszen korral járó tünetként definiálják.  A hirtelen fáradtságérzet is ide sorolható, amely sokszor a légszomjjal együtt jár. Az egész szervezeten érezhető a fáradtság infarktus esetén. Amerikában elvégeztek egy felmérést, ahol kiderült, hogy az esetek 70 százalékában infarktus esetén, fáradékonyságot éreztek, ezért erre a jelre nagyon oda kell figyelni.

Sokszor csak azt érezzük, hogy valami nem stimmel. Ilyenkor általában csak sejtik a páciensek, hogy valami nem stimmel, de konkrétan nem tudják megmondani, hogy mi. Ha azt érezzük, hogy valami nincsen rendben, de azt nem tudjuk konkrétan meghatározni, akkor egy alapos kivizsgálásra érdemes elmenni.

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011