0

A napi folyadékszükséglet kiszámítása

A napi folyadékszükséglet kiszámítása

Mennyi folyadékot fogyaszt Ön naponta? Szokott munka közben kortyolgatni teát, gyümölcslevet, ásványvizet, vagy csak akkor nyúl a pohár után, ha már érzi a szomjúságot? Ez utóbbi a lehető legrosszabb döntés, ugyanis ha szervezetünk folyadékért kiált, akkor a tünet már vészreakcióként lép fel. Testünk hatvan-hetven százalékát ugyanis víz teszi ki, ezért nagyon fontos, hogy mindennapjaink részévé váljon a bőséges folyadékfogyasztás.

A napi folyadékszükséglet kiszámítása természetesen több tényező függvénye, hiszen a mennyiség nagymértékben függ az életmódtól, a testi aktivitástól, vagy éppen az elfogyasztott ételektől és italoktól. Természetesen legjobb, ha tiszta vizet fogyasztunk, de a levesek, gyógyteák, vagy cukormentes gyümölcslevek is hozzájárulnak ahhoz, hogy vérkeringésünk, testi funkcióink, emésztésünk, és a salakanyagok eltávolítása a megfelelő módon működjenek.

A vélemények eltérőek, amikor a napi folyadékszükséglet kiszámítása a téma, de tény, hogy a minimális másfél-két liter elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Ennek növelését természetesen megköveteli, ha aktívan sportolunk, vagy ha az időjárásból adódóan magas a hőmérséklet.

Kevesen tudják, mégis tény, hogy a testsúly is döntő tényezőnek számít a napi folyadékszükséglet kiszámítása során. Húsz testkilogrammonként javasolt ugyanis egy liter folyadék elfogyasztása. Ilyen módon megfelelő diétával és mozgással akár túlsúlyunktól is könnyebben megszabadulhatunk. A teával érdemes csínján bánni, ugyanis nagyobb mennyiségben ez is szárító hatással van szervezetünkre. Alkoholfogyasztás után pedig különösen ajánlott a nedvesség pótlása.

Iktatva: Egészség

Írj most.

Küldés
FPI
2011