0

A fehérarany vagy ezüst ékszer áll jobban?

A fehérarany vagy ezüst ékszer áll jobban?

Az ékszerviselés mindig is hozzátartozott a külső szebbé, stílusosabbá tételéhez. Míg korábban a társadalmi hovatartozást, vagy éppen egy csoporton belüli hierarchiát is különféle típusú ékszerek viselésével fejezték ki, addig mára a társadalmak jelentős hányadában megmaradt ez a trendek és az öltözködéssel való összhang kialakításának eszközéül.

Mindegy, hogy szaküzletben kívánja megtalálni az elképzeléseinek leginkább megfelelő alapanyagot és megmunkálást, vagy az internet nyújtotta kényelmet kihasználva, inkább a webáruházak széles kínálata mellett teszi le voksát, a fehérarany és az ezüst ékszer mindig kitűnő választásnak bizonyul. Természetesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyik alapanyag mellett érdemesebb döntenie, ebben kívánunk egy kis segítséget nyújtani a következőkben.

Bár színe miatt gyakran keverik össze a hozzá nem értők a fehéraranyat az ezüsttel, de gyakorlatilag teljese más nemesfémről van szó. A fehérarany, miként a neve is mutatja, az arany egyik ötvözete, melynek előállítása során szürkés színű anyagokkal, elsősorban platinával kerül ötvözésre. Éppen az ötvözőanyag miatt az elkészült fehérarany valójában szürkés színt kap, melyet ródiumos bevonással szüntetnek meg. Az ötvözőanyag és a színarany egymáshoz viszonyított aránya alapján kerül megnevezésre, hogy valójában hány karátos is az adott ékszer. Azok számára, akik a teljes mértékben arany ékszereknél némileg olcsóbb változatot szeretnének beszerezni, de ugyanakkor nem mondanának le az arany időtálló minőségéről sem, érdemes a fehérarany mellett letenni voksukat. Hasonlóan kedvelt, és ára miatt sokkal szélesebb körökben elterjedt az ezüst, melyből valóban mindenféle ékszer készíthető. Több, mint hatezer éve örvend nagy népszerűségnek az ezüst ékszer, és hasonlóan a fehérarany ékszerekhez, az ezüst esetében is ötvözésre kerül sor, így alakult ki az angolszász országokban igen elterjedt Sterling ezüst, de egyéb ötvözés-arányai is ismertek az ezüst ékszereknek. Nem csak nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk és karperecek szerezhetőek be ezüst alapanyagból, hanem dísz-, és kegytárgyakat is készítenek belőle, a történelem során pedig nem egyszer pénzérmék előállítására is használták azt.

Mind a fehérarany, mind az ezüst ékszer esetében érdemes tudni, hogy bizony időnként tisztításra szorulnak. A korábbiakban már említettük, hogy a fehérarany színét a ródiumos bevonatnak köszönheti, mely azonban idővel megkophat. Ekkor azonban megismételhető az eljárás, és máris eredeti fényében pompázik majd fehérarany ékszerünk. Az ezüst ékszer esetében talán szembetűnőbb lehet a tisztítás szükségessége, melyet akár otthon, fogkrém segítségével is elvégezhetünk, de tény, hogy ez csupán a szennyeződéseket távolítja el annak felületéről, de az eredeti fényt nem kapjuk így vissza. Ehhez speciális ékszertisztító oldatokat szerezhetünk be, vagy szaküzletekben kapható  ékszertisztító kendőt, mely szintén jó választásnak bizonyul. Bár strapabíró és időtálló alapanyagokról beszélünk a fehérarany és az ezüst ékszer esetében is, mégis érdemes azokat levennünk alvás előtt, vagy például termálvizes fürdőzés alkalmával.

S hogy melyik alapanyag is áll majd jobban nekünk, és mi alapján válasszunk? Valójában megjelenésre annyi a különbség, hogy a fehérarany némileg szürkésebb, mint az ezüst, tehát akik a sárgás aranyszínt nem is kedvelik annyira, azok számára is megfelelő lehet a fehérarany. Az árak mellett természetesen az is döntő szempont lehet, hogy találunk-e nekünk tetsző kivitelezésű ékszert a választani kívánt alapanyagból. Mellélőni nem nagyon tudunk, hiszen mindkét színvilágot egyszerűen kombinálhatjuk öltözékünkkel, és kevés olyan ruhadarab van, melyekhez ne passzolna jól egy fehérarany, vagy egy ezüst ékszer.

Iktatva: Állás, Szórakozás

Írj most.

Küldés
FPI
2011