Tudta, hogy világszerte több mint négyezer féle sajtot készítenek? Franciaország például nem csak gyártás terén számít listavezetőnek, de fogyasztásban is jeleskedik, hiszen évente fejenként 22 kilogrammot fogyasztanak az országban. Ez a szám hazánkban még erős túlzással is csak négy kilogramm. Érdemes lenne pedig gyakrabban az asztalra tenni a tésztákhoz, egytálételekhez, levesekhez és sós süteményekhez is egyaránt alkalmas alapanyagot, hiszen a kalcium mellett egy sor értékes összetevővel bír.
Tápanyag-, és zsírtartalom szempontjából változó a felhozatal, de a kínálatban a diétázók is megtalálják a számukra ideális fajtákat. Legyen szó egy olaszos tésztaételról, a sokunk kedvencének számító pizzáról, salátákról, tepsiben sült finomságokról, vagy egyszerűen csak kedvenc borunk mellé történő falatozásról, a sajtok fogyasztásának számtalan módja ismeretes.
Az alapanyag emésztése egyébként még magas zsírtartalom esetében is könnyű, ugyanis az előállítás során már egyfajta előemésztés történik, így a benne levő fehérje a szervezet számára sokkal inkább hasznosítható. Vitaminok közül elsősorban a zsírban oldódóak találhatóak meg a sajtokban, így például a tej A-vitamin tartalmának nyolcvan százaléka a sajtban is megtalálható.
Nem csak az értékes összetevők miatt ajánlottak azonban a sajtok, hanem fenséges ízük, és a segítségükkel készíthető változatos ínyencségek miatt is. Legjobb, ha hetente többször is készít olyan ennivalókat, melyekhez sajtot használhat, ezzel a kulináris élvezetek mellett hozzájuttathatja szervezetét is a szükséges mikrotápanyagokhoz. Tészták, pizzák, szendvicsek, sült zöldségek és húsok- a variációk száma végtelen. Jó étvágyat!
Olvassa el a 7 finom sajt összeállítást a Friss Élelmiszer Kft interjúból!